25 maart 2022
4 grote voordelen van centrale dataopslag
Is de Headless Supply Chain als nieuwe IT-omgeving herkenbaar?
Met de komst van de smartphone, mobiele toepassingen en IT-oplossingen voor consumenten, ontstonden er ineens andere eisen en wensen waaraan jouw IT-systeem moest voldoen. Zoals snellere laadtijden, efficiënt databeheer, meer flexibiliteit qua toevoegingen en betere beveiliging van het IT-systeem en de gebruikersgegevens.
Traditionele IT-systemen werden als een bord spaghetti gebouwd. Alles zat aan elkaar vast, met alle gevolgen van dien. Denk aan veel maatwerk, langdurige en kostbare updates en beperkt kunnen reageren op markttrends. De systemen van nu moeten voldoen aan een omgeving die zich snel kan aanpassen aan veranderingen en trends, maar dan wel aan elkaar gekoppeld door één centrale bron waar de data wordt opgeslagen. Dat is waar een Headless Supply Chain om de hoek komt kijken.
We geven een voorbeeld:
Een handelsbedrijf beschikt over een ERP-systeem en een business-to-business webportaal. Het ERP-systeem synchroniseert alle data naar de database van het webportaal. Wanneer het handelsbedrijf diezelfde data naar nieuwe applicaties wil laden, zoals een WMS (Warehouse Management Systeem) of een PIM (Product Informatie Management Systeem), wordt dat hele proces opnieuw gestart per applicatie. Hierdoor krijg je dus die overlap aan data en verlies je tijd en resources aan het updaten van alle processen. Omdat het bedrijf veel klantcontacten heeft en een snelle groei doormaakt, wil het snel via meerdere verschillende kanalen kunnen communiceren.
Leuk, maar wat zijn dan de voordelen om te switchen naar een Headless Supply Chain?
1. Next level databeheer
Alle data wordt vastgelegd in één centrale bron. Meerdere bronnen en dubbelingen behoren daarmee tot de verleden tijd. Dus ook fouten waardoor verschillende waarheden ontstaan. Dat zorgt voor enorm veel efficiëntie en voor effectiever databeheer. De distributie van veranderingen in deze data wordt door een toepassing direct naar alle applicaties gepusht. Zo blijven de processen up-to-date en voorkom je dat je offline gaat. Dat scheelt in de kosten, terwijl de performance geoptimaliseerd wordt. Verder kunnen we met onze oplossingen apps maken voor specifieke bedrijfsprocessen en hoeven we minder logica te ontwikkelen. Dat komt de snelheid van de apps meer dan ten goede. Hetzelfde geldt voor het opvragen van gegevens en transacties. Bovendien kun je websites en andere apps aanpassen aan de individuele behoeftes van gebruikers om deze voor hen persoonlijker te maken. Dikke + ook voor je Google Search Ranking. Want snelheid en relevante info is wat Google graag ziet!
2. Ongekende flexibiliteit
Wil je een nieuwe functionaliteit of applicatie toevoegen? Of een bestaande uitbreiden? Dan is dat snel mogelijk. Onze aanpak zorgt er niet alleen voor dat de data op één centraal punt wordt vastgelegd en zo naar de verschillende apps gaat, maar ook dat de applicaties die we bouwen binnen zo’n bedrijfsproces hergebruikt kunnen worden bij andere processen. Zo kunnen we snel en makkelijk voldoen aan de behoeftes van onze klanten en ze zo optimaal mogelijk bedienen. Of dit nu een uitbreiding van een applicatie is of een compleet nieuw bedrijfsproces dat opgezet moet worden.
3. Snellere time-to-market
Het IT-landschap dat we beschrijven, en nu snel in opkomst is, is in feite een verzameling van aan elkaar gekoppelde oplossingen. Zoals we hierboven al beschreven, zijn deze bouwstenen afzonderlijk uit te breiden. Nieuwe bouwstenen zijn eenvoudig toe te voegen. Bouwstenen die overbodig zijn geworden, kun je makkelijk verwijderen. Het grote voordeel hiervan is dat je veel sneller kunt anticiperen op veranderingen in de markt, op nieuwe behoeftes van klanten in kunt spelen en daarbij de concurrentie voor bent.
4. Gecentraliseerde beveiliging
Omdat we de transitie maken van één systeem dat alle apps aanstuurt naar losstaande apps per werkgebied met één database, wil je niet per aparte app een inlog hebben. Je wilt juist dat je klanten met één inlog toegang hebben tot alle applicaties. Hierbij is per gebruiker in te stellen tot welke applicaties hij toegang heeft, en welke rechten hij binnen die applicatie heeft. We maken hiervoor gebruik van een security-server waar alles veilig wordt opgeslagen. Deze server bewaart alle gebruikersdata en toegangsrechten veilig op één plek waar niemand ongevraagd bij kan.
Wat levert het nou concreet op?
Door het gebruik van een Headless Supply Chain heb je nog maar één centrale plek waar data opslagen wordt. Alle applicaties die hieraan gekoppeld zijn, maken daar gebruik van. Zo kunnen ze onafhankelijk van elkaar blijven werken. Alleen die data die voor die applicatie geldt, wordt getoond. Veranderingen in diezelfde data worden direct verwerkt wanneer er in de database een update is. Hierdoor blijf je altijd online, verlaag je het beheer bij updaten en vervalt je downtime. Zo kun je in korte tijd voldoen aan de veranderingen en trends in de markt waarbij je de time-to-market zowel verkort als optimaliseert. Kortom: sneller, beter en kostenefficiënt!
Toekomst
Als er zoveel voordelen zijn verbonden aan de Headless Supply Chain, waarom wordt dit dan niet veelvuldig toegepast? Nou, het is slechts een kwestie van tijd voordat steeds meer bedrijven deze innovatieve principes gaan omarmen. Grote ondernemingen die over veel data beschikken en deze snel zichtbaar willen krijgen, zweren er zelfs bij. Onder meer Netflix, Uber en bol.com maken er al gebruik van. Op dit moment zien we dat deze trend ook doorzet in het Nederlandse MKB.
Meer weten?
Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze Headless Supply Chain oplossing!
Dit is het eerste blog in een reeks over dit onderwerp. In ons volgende blog vertellen we meer over de manieren waarop je oplossingen van derden aan elkaar kunt koppelen, en welke het meest geschikt is voor verschillende functionaliteiten. We gaan dan ook in op de Utilize HUB+ die een verbinding maakt tussen de webshop en de achterliggende applicaties.